KEK PISANG

Saturday, November 23, 2019

SUP KENTANG & TAUHU JEPUN ...









SUP KENTANG & TAUHU JEPUN





Bahan-Bahan :

2  biji  kentang   ~  kupas kulit, potong baji & rendam dalam air
1  batang  lobak merah saiz sederhana   ~  kupas kulit & potong baji
1  tiub  tauhu Jepun   ~  potong sederhana kecil
1  pek  sup bunjut
3  biji  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *    ( * dihiris/ditumbuk )
Air secukupnya
Garam & serbuk lada sulah secukupnya
Daun sup secukupnya   ~  dihiris untuk hiasan
Bawang goreng   ~  untuk hiasan
Minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga berbau harum.

2.  Masukkan  air secukupnya dan biarkan ia mendidih.

3.  Apabila mendidih, masukkan kentang, lobak merah dan sup bunjut.  Biarkan mendidih sehingga kentang dan lobak merah lembut/empuk.

4.  Akhir sekali masukkan sup Jepun, garam dan serbuk lada sulah secukup rasa.  Biarkan mendidih sekali lagi dan tutup api.

5.  Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment