KEK PISANG

Friday, November 8, 2019

AYAM MASAK HALIA ...







1.    RESIPI AYAM MASAK HALIA VERSI CINA
sumber :    FB@Resepi Sedap Mudah Buat ...




Bahan-Bahan :

500  gm  ayam   ~  dipotong kecil, cuci bersih & toskan
4  ulas  bawang putih   ~ hiris nipis
2  cm  halia   ~  hiris halus memanjang
1  sudu besar  kicap cair
1  sudu besar  sos tiram
1  biji  bawang besar   ~  hiris membulat
1  biji  cili merah   ~  hiris nipis
1  tangkai  daun bawang   ~  hiris kasar
1 1/2  sudu teh  tepung jagung   ~  dibancuh dengan sedikit air
Minyak masak
Sedikit serbuk lada sulah atau lada hitam
Sedikit garam & serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak.  Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit kemudian goreng separuh masak.  Angkat dan ketepikan.

2.  Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam dalam 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau.  Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi.

3.  Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan sedikit taburan serbuk lada putih.  Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).

4.  Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat.  Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.

5.  Taburkan dengan cili merah, bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

6.  Angkat dan tabur dengan daun bawang.  Sedia dihidangkan.









2.    AYAM MASAK HALIA
sumber :    yatiememories ...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam   ~  dipotong kecil, basuh bersih & toskan
3  sudu besar  sos tiram
1/2  cawan  air *
1  sudu teh  tepung jagung *   ( * dibancuh bersama )
1  sudu teh  lada hitam biji   ~  ditumbuk kasar
1  pokok  daun bawang/sup   ~  dipotong pendek
1  biji  buah tomato   ~  belah 4
1/2  batang  lobak merah   ~  dipotong kecil
Minyak masak untuk menumis
Garam & sedikit gula


Bahan-Bahan Hiris :

5  cm  halia
1  labu  bawang besar
3  ulas  bawang putih
3  tangkai  cili merah
4  tangkai  cili padi merah   (optional)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan hiris sehingga layu.
2.  Masukkan ayam, lada hitam, sos tiram dan kacau rata.  Masukkan sedikit air dan tutup kuali.
3.  Masakkan ayam sehingga lembut.  Masukkan lobak merah, gaul sebati dan lobak merah lembut.
4.  Setelah lobak merah lembut, masukkan bancuhan tepung jagung.  Biarkan sehingga pekat.
5.  Masukkan buah tomato dan daun bawang, kacau rata.
6.  Tutup api, angkat dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment