KEK PISANG

Thursday, November 28, 2019

IKAN KEMBUNG GORENG CILI ...









IKAN KEMBUNG GORENG CILI
sumber :    Insta@majalahrasa ...




Bahan-Bahan :

6  ekor  ikan kembung   ~  dilumur garam kunyit & digoreng  (me : guna ikan sardin)
4  sudu makan  kicap manis
2  sudu makan  kicap pekat
4  sudu makan  sos cili
5  biji  cili padi   ~  dikisar
4  biji  bawang merah   ~  dikisar
2  ulas  bawang putih   ~  dihiris
1  biji  bawang besar Holland   ~  dihiris
1  cm  halia   ~  dihiris halus
1  biji  tomato   ~  dibelah 6   (me :  tambah)
Sedikit serbuk lada hitam
8  biji  cili padi   ~  dibuang tangkai
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali.  Tumis bahan yang dikisar sehingga garing berbau wangi.

2.  Kemudian masukkan hirisan bawang putih, bawang besar, halia dan cili padi.  Kacau sehingga naik bau.

3.  Seterusnya masukkan kicap manis, kicap pekat, serbuk lada hitam dan sos cili.  Kacau rata.  Tambahkan sedikit air.  Biarkan mendidih.

4.  Masukkan ikan yang digoreng dan tomato.  Perasakan dengan garam secukupnya, jika perlu.  Gaul rata dan biarkan mendidih seketika.

5.  Tutup api, angkat dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment