Thursday, November 28, 2019
IKAN KEMBUNG GORENG CILI ...
IKAN KEMBUNG GORENG CILI
sumber : Insta@majalahrasa ...
Bahan-Bahan :
6 ekor ikan kembung ~ dilumur garam kunyit & digoreng (me : guna ikan sardin)
4 sudu makan kicap manis
2 sudu makan kicap pekat
4 sudu makan sos cili
5 biji cili padi ~ dikisar
4 biji bawang merah ~ dikisar
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1 biji bawang besar Holland ~ dihiris
1 cm halia ~ dihiris halus
1 biji tomato ~ dibelah 6 (me : tambah)
Sedikit serbuk lada hitam
8 biji cili padi ~ dibuang tangkai
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan yang dikisar sehingga garing berbau wangi.
2. Kemudian masukkan hirisan bawang putih, bawang besar, halia dan cili padi. Kacau sehingga naik bau.
3. Seterusnya masukkan kicap manis, kicap pekat, serbuk lada hitam dan sos cili. Kacau rata. Tambahkan sedikit air. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan yang digoreng dan tomato. Perasakan dengan garam secukupnya, jika perlu. Gaul rata dan biarkan mendidih seketika.
5. Tutup api, angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment