Tuesday, November 19, 2019
DAGING MASAK NEGRO ...
RESIPI DAGING MASAK NEGRO
sumber : Dapur Tanpa Sempadan@CMG ...
Bahan-Bahan :
400 gm daging batang pinang ~ hiris nipis, cuci bersih & toskan
1 inci halia *
3 ulas bawang putih *
2 biji cili hijau * ( * dikisar halus )
1 biji kentang ~ dipotong ikut suka & rebus sehingga sedikit empuk (me : tambah)
1/2 sudubesar rempah kari daging
4 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar kicap cair
1 batang kulit kayu manis **
1 kuntum bunga lawang **
3 kuntum bunga cengkih **
2 biji buah pelaga ** ( ** bahan rempah tumis )
1 cawan air
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 biji cili merah ~ dihiris serong
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Minyak masak
Garam & gula secukupnya
Cara Memasak :
1. Daging tadi digaul bersama bahan kisar halus, perap selama 1 jam. Rempah kari daging dibancuh dengan sedikit air sehingga menjadi pes. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak secukupnya dalam kuali, masukkan rempah tumis ** dan masak sehingga berbau harum, tambah pes rempah kari, tumis sehingga garing dan pecah minyak. Masukkan daging dan kentang (jika guna), kacau rata dan biarkan daging kecut. Gunakan api sederhana.
3. Tuangkan air dan masukkan kicap pekat manis dan kicap cair. Masak sehingga pekat dan daging serta kentang empuk/lembut. Masukkan bawang besar hiris dan cili merah, kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika 'ok' bolehlah matikan api dapur. Hidangkan dengan hirisan daun bawang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment