KEK PISANG

Tuesday, November 19, 2019

DAGING MASAK NEGRO ...









RESIPI DAGING MASAK NEGRO
sumber :    Dapur Tanpa Sempadan@CMG ...




Bahan-Bahan :

400  gm  daging batang pinang   ~  hiris nipis, cuci bersih & toskan
1  inci  halia *
3  ulas  bawang putih *
2  biji  cili hijau *   ( * dikisar halus )
1  biji  kentang   ~  dipotong ikut suka & rebus sehingga sedikit empuk   (me :  tambah)
1/2  sudubesar  rempah kari daging
4  sudu besar  kicap pekat manis
1  sudu besar  kicap cair
1  batang  kulit kayu manis **
1  kuntum  bunga lawang **
3  kuntum  bunga cengkih **
2  biji  buah pelaga **   ( ** bahan rempah tumis )
1  cawan  air
1  biji  bawang besar   ~  dihiris
1  biji  cili merah   ~  dihiris serong
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Minyak masak
Garam & gula secukupnya


Cara Memasak :

1.  Daging tadi digaul bersama bahan kisar halus, perap selama 1 jam.  Rempah kari daging dibancuh dengan sedikit air sehingga menjadi pes.  Ketepikan.

2.  Panaskan minyak masak secukupnya dalam kuali, masukkan rempah tumis ** dan masak sehingga berbau harum, tambah pes rempah kari, tumis sehingga garing dan pecah minyak.  Masukkan daging dan kentang (jika guna), kacau rata dan biarkan daging kecut.  Gunakan api sederhana.

3.  Tuangkan air dan masukkan kicap pekat manis dan kicap cair.  Masak sehingga pekat dan daging serta kentang empuk/lembut.  Masukkan bawang besar hiris dan cili merah, kacau rata dan masak sekejap.  Rasa dan jika 'ok' bolehlah matikan api dapur.  Hidangkan dengan hirisan daun bawang.

No comments:

Post a Comment