Friday, November 29, 2019
MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN ...
MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN
RESIPI ASLI TEMERLOH
sumber : Azie Kitchen.com
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan patin saiz sederhana
2 senduk gulai tempoyak
4 cawan air ~agak-agak pekat kuah yang disukai
1 biji cili merah (optional ~ untuk bagi kuah merah)
Segenggam cili padi merah ~ ikut kepedasan yang disukai
1 inci kunyit hidup
Secekak daun kesum
Sedikit garam
Cara Memasak :
1. Tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup. Jangan sampai terlalu hancur. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk supaya bergaul rata.
2. Masukkan ikan dan kesemua bahan-bahan kecuali daun kesum ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan mendidih.
3. Setelah mendidih, masukkan daun kesum. Masak dalam 2-3 minit sahaja. Sesuaikan rasa dan tutup api. Sedia dihidangkan.
NOTA :
1. Kalau tempoyak kurang masam, bolehlah ditambahkan sedikit asam keping/gelugor.
2. Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai.
3. Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan sepertimana yang dibuat oleh kedai-kedai makan di Temerloh.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment