Monday, December 23, 2019
IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU ...
IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU
sumber : Majalah SAJI Januari 2018
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan kembung ~ cuci bersih, lumur dengan sedikit garam & serbuk kunyit (me : guna 5 ekor ikan sardin)
1 helai daun limau purut ~ hiris
Sedikit garam & gula
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Bahan Kisar :
6 tangkai cili hijau
4 tangkai cili padi
1 batang serai
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara Memasak :
1. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan kesemua bahan kisar di dalam pengisar. Kisarkan hingga halus.
3. Ambil sedikit minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bahan yang telah dikisar hingga garing dan wangi.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kemudian masukkan pula daun limau purut. Apabila sambal sudah masak, tuangkan ke atas badan ikan yang digoreng tadi. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment