KEK PISANG

Monday, December 23, 2019

IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU ...









IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU
sumber :    Majalah SAJI Januari 2018




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan kembung   ~  cuci bersih, lumur dengan sedikit garam & serbuk kunyit   (me :   guna 5 ekor ikan sardin)
1  helai  daun limau purut   ~  hiris
Sedikit garam & gula
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng


Bahan Kisar :

6  tangkai  cili hijau
4  tangkai  cili padi
1  batang  serai
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan hingga garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Masukkan kesemua bahan kisar di dalam pengisar.  Kisarkan hingga halus.

3.  Ambil sedikit minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bahan yang telah dikisar hingga garing dan wangi.

4.  Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

5.  Kemudian masukkan pula daun limau purut.  Apabila sambal sudah masak, tuangkan ke atas badan ikan yang digoreng tadi.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment