KEK PISANG

Tuesday, May 1, 2012

TAT KEJU BLUEBERI

 TAT KEJU BLUEBERI



TAT KEJU BLUEBERI
resepi asal :  Hanieliza & teman-teman blogger yang lain
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

125 gm  mentega
125 gm  marjerin
100 gm  gula halus
1  biji     telur (B)
500 gm  tepung gandum

Bahan B :  (Filling)

250 gm  inti blueberi

Bahan C :  (Krim Keju)

250 gm  krim keju
50  gm   mentega
80  gm   gula halus

Cara membuat :

1.  Pukul mentega, marjerin dan gula hingga kembang.
2.  Masukkan telur dan kacau rata.
3.  Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4.  Masukkan adunan ke dalam acuan tat dan tekan supaya leper dan kemas dalam acuan tat.
5.  Cucukkan dengan garpu pada dasarnya supaya doh tidak mengelembung ketika dibakar.
6.  Bakar dalam oven pada suhu : 170'C selama 12-15 minit.
7.  Pukul semua bahan C hingga gebu.
8.  Keluarkan tat dan masukkan inti blueberi dan paipkan krim keju di atasnya.
9.  Buat lorekan di atasnya.
10.  Bakar semula selama 5 minit lagi.
11.  Keluarkan tat dari oven dan sejukkan.

No comments:

Post a Comment