KEK PISANG

Thursday, May 3, 2012

KUIH TALAM PANDAN

 KUIH TALAM PANDAN



KUIH TALAM PANDAN


resepi oleh :  Citarasawan
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan Jus Pandan :

10  helai   daun pandan    )
800 ml     air                   )  dikisar dan ditapis untuk jusnya.

Bahan Lapisan Bawah :

110 gm   tepung beras
40   gm   tepung hoen kwee
220 gm   gula halus
Pewarna hijau
1     tsp.  air kapur

Bahan Lapisan Atas :

60  gm   tepung beras
20  gm   tepung ubi
400 ml   santan kotak KARA
100 ml   air
1    tsp.  garam

Loyang :  8 inci bulat atau persegi sapu minyak & di alas dengan plastik 16" x 16"

Cara membuatnya :

1.   Satukankan semua bahan lapisan bawah dan masukkan jus pandan, tapiskan dan tuangkan ke dalam periuk, masakkan naik wap hingga agak-agak pekat dengan api sederhana.
2.   Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah dialas plastik dan kukus selama 20 minit.
3.   Satukan semua bahan lapisan atas, tapiskan, masakkan naik wap hingga agak-agak kental dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.  Tutupkan dengan foil dan kukus semula selama 30 minit.
4.   Biarkan betul-betul sejuk dahulu barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment