KEK PISANG

Monday, May 28, 2012

Fun with cupcake!

Salam teman-teman! Semalam 27/5/2012 (Ahad) anak saya telah membelikan saya beberapa buah buku resepi baru dengan gaji pertamnya.  Terima kasih anakku (Fatin). Dibawah ini adalah salah satu dari buku tersebut. Kebetulan cuti sekolah telah bermula maka saya telah mencuba salah satu resepi cupcake dari buku ini. Memandangkan semua anak-anak ada dirumah maka saya pun telah mencubanya.  Cupcake ini sangat sedap dan gebu sekali. Lebih sedap kalau dihiaskan dengan buttercream icing. Tapi saya tidak sempat hendak menghiasnya kerana anak-anak telah menghabiskannya. Lain kali akan mencuba resepi yang lain pula.  



 resepi from this book.


CHOCOLATE CHIP and ALMOND CUPCAKES (makes : 12)
tried by :  zaralovebaking.blogspot.com

Ingredients :

110  gm   butter
100  gm   caster sugar
2      eggs (A)
110  gm   plain flour
1      tsp   baking powder
50    gm   ground almonds
50    gm   chocolate chips
1/2   tsp   almond essence
1 1/2 tbsp milk

Method :

     Preheat oven to 180'C.  Line one 12-hole muffin tray with cupcake papers (No. 9).
     Put the butter and sugar into a bowl and beat until light and fluffy.  Add the eggs, one at a time, beating well after each addition.  Add the flour and baking powder, then add the ground almonds, chocolate chips, almond essence and milk.  Mix gently until well combined.
     Divide the mixture evenly between the cupcake papers, filling them about three-quarters full.  Bake for 20 minutes.  Cool cupcakes in the muffin trays for 5 minutes before removing to a wire rack to cool completely.

Decoration :  Ice with your choice of vanilla or chocolate frosting.

No comments:

Post a Comment