KEK PISANG

Tuesday, May 29, 2012

Kek gulung

Hai teman!  Kali ini saya mencuba swiss roll dari buku Wendy Kor.  Kek ini sedap dan gebu cuma gulungan kek ini tidak berapa kemas dan padat.  Mesti cuba lagi sampai puas hati.


 KEK GULUNG BERCORAK




KEK GULUNG BERCORAK

resepi dari buku Wendy Kor
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

1    biji    putih telur  (A/B)
20  gm    gula kastor
1/4 tsp    cream of tartar

Bahan B :

4   biji    kuning telur
60 gm    minyak masak
80 gm    air

Bahan C :

100 gm   tepung superfine
1/2  tsp   baking powder

Bahan D :

4   biji    putih telur
70 gm    gula kastor
1/2 tsp   cream of tartar
Pewarna ikut pilihan

Loyang :  25x35cm atau 10x10 inci persegi

Cara-cara :

1.   Ayak tepung superfine dan baking powder.
2.   Masukkan tepung yang diayak, kuning telur, minyak dan air di dalam mangkuk besar.
3.   Gaul dengan menggunakan pemukul telur hingga sebati.
4.   Ambil satu sudu adunan ke dalam mangkuk kecil.  Tambah pewarna pilihan.
5.   Pukul sebiji putih telur pada kelajuan tinggi selama satu minit.
6.   Tambah gula dan cream of tartar dan pukul hingga pucak kelihatan kaku.
7.   Tambah dua sudu meringue kepada campuran berwarna tadi.  Gaul sebati dan masukkan ke dalam bag paiping.
8.   Mulakan membuat corak pada lapik loyang kek.  Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan kepada 160'C selama 1 minit.
9.   Pukul 4 biji putih.  Tambah gula dan cream of tartar.  Pukul hingga puncak kelihatan kaku.
10. Tambah meringue tersebut kepada adunan dan gaul hingga sebati.
11. Tuangkan adunan ke atas corak yang telah dibakar tadi.  Ratakan dan bakar semula selama 20 minit.
12. Setelah agak sejuk, sapukan dengan inti kegemaran dan gulung hingga kemas.


No comments:

Post a Comment