BROWNIES
BROWNIES
sumber rujukan : dari majalah 'SEDAP'
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan :
100 gm marjerin
200 gm coklat masakan hitam - dipotong-potong
2 biji telur
120 gm gula kastor
50 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko
1/4 tsp serbuk penaik
75 gm kacang gajus sangai - cincang kasar
15 gm hirisan badam untuk taburan
Acuan : 7 inci bulat, gris dan alas dengan baking paper
Cara membuat :
1. Panaskan marjerin. Matikan api. Masukkan potongan coklat masakan hitam. Kacau hingga larut. Ketepikan dan biarkan memekat.
2. Pukul telur dan gula kastor selama 2 minit hingga pekat.
3. Masukkan campuran marjerin sedikit demi sedikit sambil dipukul rata.
4. Masukkan tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik sambil diayak dan dipukul perlahan. Masukkan kacang gajus. Kacau rata.
5. Tuangkan ke dalam loyang dan taburkan dengan hirisan badam.
6. Bakar dengan api bawah suhu ketuhar : 180'C selama 30 minit hingga masak. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment