KEK PISANG

Tuesday, November 20, 2012

Brownies, moist, chocolatey and so.....yummy.

 BROWNIES




BROWNIES


sumber rujukan  :  dari majalah 'SEDAP'
dicuba oleh  :    zaralovebaking.blogspot.com


Bahan :

100  gm   marjerin
200  gm   coklat masakan hitam - dipotong-potong
    2  biji   telur
120  gm   gula kastor
  50  gm   tepung gandum
  20  gm   serbuk koko
 1/4  tsp   serbuk penaik
  75  gm   kacang gajus sangai  -  cincang kasar
  15  gm   hirisan badam untuk taburan

Acuan :  7 inci bulat, gris dan alas dengan baking paper


Cara membuat :

1.   Panaskan marjerin.  Matikan api.  Masukkan potongan coklat masakan hitam.  Kacau hingga larut.  Ketepikan dan biarkan memekat.
2.   Pukul telur dan gula kastor selama 2 minit hingga pekat.
3.   Masukkan campuran marjerin sedikit demi sedikit sambil dipukul rata.
4.   Masukkan tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik sambil diayak dan dipukul perlahan.  Masukkan kacang gajus.  Kacau rata.
5.   Tuangkan ke dalam loyang dan taburkan dengan hirisan badam.
6.   Bakar dengan api bawah suhu ketuhar : 180'C selama 30 minit hingga masak.  Sejukkan.

No comments:

Post a Comment