KEK PISANG

Monday, November 26, 2012

Masakan berasaskan ayam.






AYAM ASAM PEDAS


sumber dari   :   Majalah SAJI Julai 2010 - Marhaini Ashari
dicuba oleh   :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

500  gm        ayam  (potong kecil-kecil, dibersih & toskan)
    1  batang   serai  (ketuk)
    1  biji         terung panjang
    2  keping   asam gelugur
Sedikit garam
Air secukupnya
Minyak masak untuk menumis


Bahan dikisar halus :

10  tangkai   cili kering
  2  biji         bawang besar
  1  ulas        bawang putih
  4  cm         belacan bakar


Cara menyediakan :

1.   Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2.   Masukkan cili kering, belacan dan serai.  Tumiskan sehingga pecah minyak.
3.   Tuangkan sedikit air dan asam gelugur.  Kacau perlahan-lahan.
4.   Masukkan ayam dan garam secukup rasa.
5.   Setelah ayam masak, barulah dimasukkan terung.  Biarkan seketika dan kecilkan api.  Apabila sudah mendidih, tutupkan api.

No comments:

Post a Comment