Monday, November 26, 2012
Masakan berasaskan ayam.
AYAM ASAM PEDAS
sumber dari : Majalah SAJI Julai 2010 - Marhaini Ashari
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
500 gm ayam (potong kecil-kecil, dibersih & toskan)
1 batang serai (ketuk)
1 biji terung panjang
2 keping asam gelugur
Sedikit garam
Air secukupnya
Minyak masak untuk menumis
Bahan dikisar halus :
10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
4 cm belacan bakar
Cara menyediakan :
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kering, belacan dan serai. Tumiskan sehingga pecah minyak.
3. Tuangkan sedikit air dan asam gelugur. Kacau perlahan-lahan.
4. Masukkan ayam dan garam secukup rasa.
5. Setelah ayam masak, barulah dimasukkan terung. Biarkan seketika dan kecilkan api. Apabila sudah mendidih, tutupkan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment