DURIAN CREPES
DURIAN CREPES
sumber resepi : yatiememories & blogger-blogger yg. lain
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 tbsp rata tepung gandum/Hong Kong
4 tbsp rata tepung kastad
2 tbsp rata tepung jagung
2 tbsp rata tepung ubi
2 tbsp rata tepung hoen kwee/kentang/sagu
3 biji telur
1/4 tsp garam
250 ml susu cair (suhu bilik)
1 tbsp mentega cair/minyak masak
Pewarna kuning
Bahan filling :
1 cawan non-dairy whipping cream ( pukul hingga kental)
Isi durian secukupnya ( dilenyek )
Cara membuat :
1. Satukan semua bahan, kacau rata dan tapis. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair menghasilkan dadar yang tipis.
2. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, sapukan dengan sedikit minyak dengan menggunakan tisu dapur.
3. Ambil satu senduk kecil dan lenggangkan dalam kuali secara kiri dan kanan. Masakkan hingga mengering. Tidak perlu di terbalikkan.
4. Angkat dan ulang/buat hingga adunan dadar habis.
1. Bentangkan 1 keping crepe.
2. Letakkan sedikit whipping cream.
3. Letakkan sedikit isi durian.
4. Tutupkan semula dengan whipping cream.
5. Lipatkan dan sejukkan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment