KEK PISANG

Friday, November 30, 2012

Cake In A Jar







RAINBOW CAKE IN JAR


resipi dari   :   Juicycafe, tqvm for this delicious recipe
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

200  gm   mentega
330  gm   gula kastor
    5  biji   putih telur (A)
    2  tsp   esen vanilla
400  gm   tepung gandum   )
    4  tsp   baking powder   )  diayak bersama
290  gm   susu segar
    1  tsp   pewarna ungu
    1  tsp   pewarna biru
    1  tsp   pewarna hijau
    1  tsp   pewarna kuning
    1  tsp   pewarna oren
    1  tsp   pewarna merah


Cara membuat :

1.   Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.
2.   Masukkan putih telur dan esen vanilla, kemudian pukul lagi hingga sebati.
3.   Masukkan tepung secara selang-seli dengan susu segar.  Gaul sebati dengan spatula.
4.   Bahagikan kepada 6 bahagian (setiap bahagian anggaran 210 gm) dan letakkan pewarna dan masukkan setiap adunan berwarna tadi ke dalam piping bag.
5.   Paipkan adunan ungu ke dalam balang diikuti dengan tiap-tiap adunan warna yang lain.  Jangan 'paip' tebal sangat nanti kek akan mengembang.
6.   Bakar secara 'water bath' pada suhu : 170'C selama 35 minit.
7.   Sejukkan kek dahulu barulah dipaipkan adunan cheese di atas kek dan hias ikut kreativiti.


Icing Cheese :

250  gm   cream cheese  -  suhu bilik
  50  gm   mentega
100  gm   gula aising  -  ayak


Cara membuat :

    Sebatikan cream cheese dan butter hingga lembut.  Masukkan gula aising dan pukul hingga adunan rata.  Siap untuk diguna.

Nota  :              boleh korek bahagian atas kek sedikit kemudian hancurkan kek tersebut dan tabur atas     cheese.
Menghasilkan :  13 balang

5 comments: