TALAM PANDAN
TALAM PANDAN
sumber dari : buku 'Aneka Minuman Petang'
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Lapisan Bawah :
170 gm gula pasir
130 gm tepung beras
10 helai daun pandan ) dikisar untuk mendapatkan
200 ml air ) air/jus pandan
200 ml santan (dari 1/4 biji kelapa)
200 ml air
1 tbsp tepung gandum
1 tsp air kapur (cair)
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna hijau
Bahan Lapisan Atas :
85 gm tepung beras
450 ml santan ( dari 3/4 biji kelapa)
Garam secukup rasa
Loyang : 22 sm/9 inci
Cara membuat :
1. Lapisan bawah : masak gula dan air hingga gula larut. Biarkan sejuk. Satukan semua bahan hingga sebati. Jerangkan dengan api sederhana sambil dikacau hingga naik wap.
2. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dilengser dengan sedikit minyak. Kukuskan selama 20 minit atau hingga masak. (loyang boleh juga dialas dengan plastik untuk memudahkan talam dikeluarkan dari loyang).
3. Lapisan atas : satukan semua bahan hingga sebati. Kacau atas api perlahan hingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan yang telah dikukus tadi. Kemudian kukus lagi selama 20 minit. ( sebelum menuang adunan lapisan atas, cakar dulu permukaan lapisan bawah agar lapisan bawah dan lapisan atas tidak terpisah).
4. Apabila sejuk, barulah dipotong.
Nota : bahagian lapisan atas kelihatan tidak cantik, walau apapun talam ini sangat sedap. Akan cuba lagi sehingga mendapat permukaan yang cantik.
No comments:
Post a Comment