KEK PISANG

Thursday, November 29, 2012

Kuih talam

 TALAM PANDAN





TALAM PANDAN


sumber dari  :   buku  'Aneka Minuman Petang'
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan Lapisan Bawah :

170  gm      gula pasir
130  gm      tepung beras
  10  helai   daun pandan   )  dikisar untuk mendapatkan
200  ml      air                   )  air/jus pandan
200  ml      santan  (dari  1/4 biji kelapa)
200  ml      air
    1  tbsp   tepung gandum
    1  tsp     air kapur  (cair)
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna hijau


Bahan Lapisan Atas :

  85  gm   tepung beras
450  ml    santan  ( dari  3/4 biji kelapa)
Garam secukup rasa

Loyang :  22 sm/9 inci



Cara membuat :

1.   Lapisan bawah :  masak gula dan air hingga gula larut.  Biarkan sejuk.  Satukan semua bahan hingga sebati.  Jerangkan dengan api sederhana sambil dikacau hingga naik wap.
2.   Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dilengser dengan sedikit minyak.  Kukuskan selama 20 minit atau hingga masak.  (loyang boleh juga dialas dengan plastik untuk memudahkan talam dikeluarkan dari loyang).
3.   Lapisan atas :  satukan semua bahan hingga sebati.  Kacau atas api perlahan hingga naik wap.  Tuangkan ke atas lapisan yang telah dikukus tadi.  Kemudian kukus lagi selama 20 minit.  ( sebelum menuang adunan lapisan atas, cakar dulu permukaan lapisan bawah agar lapisan bawah dan lapisan atas tidak terpisah).
4.   Apabila sejuk, barulah dipotong.

Nota :  bahagian lapisan atas kelihatan tidak cantik, walau apapun talam ini sangat sedap. Akan cuba lagi sehingga mendapat permukaan yang cantik.

No comments:

Post a Comment