Sunday, November 25, 2012
Kuih Muih
KUIH SERIMUKA PANDAN
sumber dari : buku 'Tempting Kuih' - Azimah Mansor
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Lapisan bawah :
700 gm beras pulut (direndam 6 jam)
500 ml santan cair
1/2 tsp garam
Cara-cara :
1. Toskan beras pulut, masukkan ke dalam loyang (10 x 10") yang dialas plastik (14 x 14").
2. Masukkan santan cair yang dicampur dengan garam. Kukus selama 30 minit ATAU hingga pulut kembang dan kacau sebati.
Lapisan atas :
5 biji telur
600 ml santan pekat yang telah dicampur dengan jus pandan
350 gm gula pasir
30 gm tepung jagung
60 gm tepung gandum
1 tsp perisa pandan
Cara-cara :
1. Masukkan kesemua bahan di atas dan kacau di atas api sederhana hingga naik wap.
2. Turunkan pulut dan tekan padat. Bancuh 1 tbsp. tepung jagung dan 2 tbsp. air. Sapukan rata di atas permukaan pulut. Kukus sebentar.
3. Tuangkan adunan hijau tadi dan kukus semula dengan api sederhana perlahan selama 25 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment