KEK PISANG

Sunday, November 25, 2012

Kuih Muih




KUIH SERIMUKA PANDAN


sumber dari  :  buku 'Tempting Kuih' - Azimah Mansor
dicuba oleh  :  zaralovebaking.blogspot.com


Lapisan bawah :

700  gm   beras pulut  (direndam 6 jam)
500  ml    santan cair
1/2   tsp   garam


Cara-cara :

1.   Toskan beras pulut, masukkan ke dalam loyang (10 x 10") yang dialas plastik (14 x 14").
2.   Masukkan santan cair yang dicampur dengan garam.  Kukus selama 30 minit ATAU hingga pulut kembang dan kacau sebati.



Lapisan atas :

    5  biji   telur
600  ml    santan pekat yang telah dicampur dengan jus pandan
350  gm   gula pasir
  30  gm   tepung jagung
  60  gm   tepung gandum
    1  tsp   perisa pandan


Cara-cara :

1.   Masukkan kesemua bahan di atas dan kacau di atas api sederhana hingga naik wap.
2.   Turunkan pulut dan tekan padat.  Bancuh 1 tbsp. tepung jagung dan 2 tbsp. air.  Sapukan rata di atas permukaan pulut.  Kukus sebentar.
3.   Tuangkan adunan hijau tadi dan kukus semula dengan api sederhana perlahan selama 25 minit.

No comments:

Post a Comment