KEK PISANG

Thursday, November 8, 2012

Nasi Minyak

 NASI MINYAK CMG  -
dihidang dengan Kari Ayam & Acar Mentah





NASI MINYAK


sumber resepi   :  tiffinbiru (CMG), tqvm.
dicuba oleh :        zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

      4   cawan   beras basmati (Moghul) -  rendam 20 minit & toskan
1 1/2   cawan   susu cair
   1/4   cawan   minyak jagung
      4   tbsp.     minyak sapi
      4   cawan   air
      1   biji        bawang besar -  dihiris halus
      2   helai      daun pandan  -  disimpul
      3   ulas       bawang putih  *
      4   cm        halia  *  (kedua-dua bahan ini dikisar halus *)
      2   tsp.       garam halus
secubit gula


Rempah tumis :

1   batang    kulit kayu manis
1   kuntum   bunga lawang
5   kuntum   bunga cengkih
3   biji          buah pelaga
sedikit pewarna kuning


Cara membuat :

1.   Panaskan minyak jagung dan minyak sapi.  Tumis rempah tumis kecuali pewarna dan bawang besar hiris hingga harum dan bawang sedikit layu.  Masukkan bahan kisar dan daun pandan.  Tuangkan air dan biarkan mendidih.

2.   Masukkan susu cair, garam dan secubit gula.  Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker, masukkan beras, kacau rata dan masak seperti biasa.

3.   Bila nasi hampir kering, buat beberapa lubang dan titikkan pewarna, taburkan kismis dan hirisan daun ketumbar (jika suka).  Biarkan nasi betul-betul masak.

4.   Gemburkan dengan garpu secara perlahan (agar nasi tidak patah), sekadar bergaul mesra.  Taburkan dengan bawang goreng, hirisan daun sup, daun bawang, gajus goreng dan kacang pis (jika suka).

Nota :  Nasi ini mudah disediakan dan sangat enak.

No comments:

Post a Comment