Saturday, November 24, 2012
Puding pisang yang enak
BANANA LAYERED BREAD PUDDING
sumber dari : buku 'Istimewa Pemanis Mulut' CTdelima
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
12 keping roti putih (tak perlu buang kulit tepi)
200 ml santan kotak
2 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir (boleh dikurangkan jika tidak suka manis)
3 biji telur (pukul sedikit dengan garfu)
1/2 tsp esen vanilla
1 tsp pandan paste
1 tsp pewarna hijau
sedikit garam
sedikit kismis (saya tambah - optional)
sedikit chocolate chip (saya tambah - optional)
Hiasan : 5 biji pisang berangan masak - hiris serong
Loyang : 8 inci bulat atau segiempat
Cara membuat :
1. Didihkan air dalam periuk kukusan. Sapu loyang dengan sedikit minyak, ketepikan. (boleh juga alas dengan plastik bersih dalam loyang tadi. Lebihkan sedikit plastik supaya mudah dikeluarkan dari loyang nanti).
2. Dalam mangkuk besar masukkan semua bahan-bahan kecuali roti. Pukul dengan whisk hingga gula larut dan rata.
3. Rendamkan kepingan roti dalam adunan tadi dan susun ke dalam loyang sekeping demi sekeping. Kemudian susun hirisan pisang di atasnya dan susun lagi kepingan roti yang direndam tadi sekeping demi sekeping. Ulang proses menyusun hingga habis.
4. Kukus selama 15-20 minit dengan api sederhana. Buka penutup kukus biarkan roti yang dikukus itu berada dalam periuk kukus selama 3 minit lagi barulah dimatikan api.
5. Biar betul-betul sejuk dahulu barulah boleh dipotong dan sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment