KEK PISANG

Saturday, November 24, 2012

Puding pisang yang enak






BANANA LAYERED BREAD PUDDING


sumber dari  :  buku 'Istimewa Pemanis Mulut' CTdelima
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

     12    keping    roti putih  (tak perlu buang kulit tepi)
   200    ml          santan kotak
2 1/2     cawan    air
   1/2     cawan    gula pasir  (boleh dikurangkan jika tidak suka manis)
      3     biji         telur  (pukul sedikit dengan garfu)
   1/2     tsp         esen vanilla
      1     tsp         pandan paste
      1     tsp         pewarna hijau
sedikit garam
sedikit kismis  (saya tambah  -  optional)
sedikit chocolate chip  (saya tambah - optional)

Hiasan :   5  biji   pisang berangan masak  -  hiris serong

Loyang :  8 inci bulat atau segiempat


Cara membuat :

1.   Didihkan air dalam periuk kukusan.  Sapu loyang dengan sedikit minyak, ketepikan.  (boleh juga alas dengan plastik bersih dalam loyang tadi.  Lebihkan sedikit plastik supaya mudah dikeluarkan dari loyang nanti).

2.   Dalam mangkuk besar masukkan semua bahan-bahan kecuali roti.  Pukul dengan whisk hingga gula larut dan rata.

3.   Rendamkan kepingan roti dalam adunan tadi dan susun ke dalam loyang sekeping demi sekeping.  Kemudian susun hirisan pisang di atasnya dan susun lagi kepingan roti yang direndam tadi sekeping demi sekeping.  Ulang proses menyusun hingga habis.

4.   Kukus selama 15-20 minit dengan api sederhana.  Buka penutup kukus biarkan roti yang dikukus itu berada dalam periuk kukus selama 3 minit lagi barulah dimatikan api.

5.   Biar betul-betul sejuk dahulu barulah boleh dipotong dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment