KEK PISANG

Wednesday, July 31, 2013

BADAM CHOCOLATE CRUNCHY

 sebelum disalut breadcrumbs

 selepas disalut breadcrumbs





BADAM CHOCOLATE CRUNCHY



sumber :  Chef Fauziah di BAGUS 2007
oleh     :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

250  gm   mentega
120  gm   gula kastor
    1  tsp   chocolate emulco
 1/2  tsp   baking powder (paras) *
100  gm   serbuk badam
  50  gm   tepung jagung *
300  gm   tepung pau/Hong Kong/Red Rose * (* diayak bersama)


Hiasan :

Breadcrumbs oren/putih secukupnya
Dark cooking chocolate  (dicairkan)


Cara-cara :

1.   Putarkan mentega dan gula sekadar sebati saja (anggaran 3 minit).
2.   Masukkan bahan kering dan gaulkan sebati hingga menjadi doh yang lembut.
3.   Canaikan dan terap dengan acuan pilihan.
4.   Bakar pada suhu 160'C selama 25 minit atau hingga masak menggunakan api atas bawah berkipas).
5.   Sejukkan dan  celupkan dalam chocolate cair, golek dalam breadcrumbs.

No comments:

Post a Comment