KEK PISANG

Sunday, July 14, 2013

CHAR KUETIAU








CHAR KUETIAU



Bahan-bahan :

    2  peket   kuetiau
200  gm       udang  (dibuang kulit)
 1/2  kg        kerang  (direbus & diambil isinya)
    1  ikat      daun kucai (dipotong 1 inci)
    1  cawan  tauge
    1  keping  tauhu  (digoreng & dipotong kecil)
    2  tbsp     cili kisar
    4  ulas      bawang putih  (ditumbuk)
    4  tbsp     kicap pekat
    2  tbsp     sos tiram
    2  biji       telur
    3  tbsp     minyak masak
Garam secukup rasa



Cara membuat :

1.   Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
2.   Masukkan cili kisar dan kicap.
3.   Masukkan udang, kerang, sos tiram dan sedikit air.  Kemudian kacau rata.
4.   Pecahkan telur dan biarkan keras sebentar.  Kacau sebati.
5.   Masukkan kuetiau, tauhu dan tauge.  Kacau rata dan tutup api.
6.   Hidangkan dengan lada jeruk.
 

No comments:

Post a Comment