KEK PISANG

Monday, July 15, 2013

KUIH BINGKA PANDAN DURIAN









KUIH BINGKA PANDAN DURIAN



oleh :  DapurTanpaSempadan - CMG (sangat sedap & lembut)



Bahan-bahan :

    2   cawan   tepung gandum
    1   cawan   gula kastor
    2   cawan   santan
    1   cawan   air *
    6   helai      daun pandan * - potong kecil ( * dikisar & tapis ambil jusnya)
    2   biji         telur (A)
3-4   ulas       durian (ambil isinya)
    2   tbsp      mentega (cair & sejukkan)
sedikit garam
sedikit pewarna hijau


Cara-cara :

     Satukan telur dan gula, kacau sehingga gula hancur.  Masukkan santan dan jus pandan, kacau rata.  Tambahkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati.  Masukkan sedikit garam dan pewarna hijau.  Gaul rata dan ditapis.
     Isi durian dilecek hingga halus, masukkan ke dalam bancuhan tadi bersama mentega cair.  Kacau rata dan tuangkan ke dalam acuan pilihan yang telah dipanaskan sebentar (anggaran 5 minit) di dalam oven.  (Acuan terlebih dahulu  hendaklah disapu dengan sedikit mentega).
     Kemudian keluarkan acuan dari oven, tuangkan adunan kuih, taburkan sedikit bijan (jika suka) di atas permukaan kuih  dan bakar selama 50 minit/hingga masak  pada suhu 200'C.


TIPS :  kisar kesemua bahan kecuali durian kemudian ditapis dan ambil 1 cawan dari adunan tadi dan kisar sekali lagi dengan isi durian.  Gaulkan kembali dengan adunan asal.  Tuangkan ke dalam acuan dan bakar.

(Acuan pecah 8 :  menghasil 3 keping)

No comments:

Post a Comment