KEK PISANG

Thursday, July 25, 2013

DOUBLE CHOCOLATE TART WITH CUSTARD FILLING








DOUBLE CHOCOLATE TART with CUSTARD FILLING



Oleh  :  citarasawan



Chocolate Tart Shell :

170  gm   marjerin
  50  gm   gula icing
    1  biji   telur (C)
250  gm   tepung superfine/gandum
  40  gm   serbuk koko
    1  tsp   esen vanilla
 1/4  tsp   emplex (optional)


Cara-cara :

1.   Ayakkan tepung, serbuk koko dan emplex.  Ketepikan.
2.   Pukul marjerin dan gula menggunakan senduk kayu hingga sebati.
3.   Masukkan telur dan esen vanilla.  Putar lagi hingga sebati.
4.   Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.  Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5.   Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.  Trimkan bahagian atasnya.  Cucuk bahagian dasarnya dengan garpu sebelum dibakar.
6.   Bakar pada suhu 170'C hingga masak.  Sejukkan dahulu sebelum diisikan dengan filling kesukaan.  (saya guna custard filling).



Bahan-bahan Custard Filling :

400  ml     susu segar
100  gm    gula kastor
  60  gm    tepung kastad
    1  biji    kuning telur (B)
 1/2  tsp    esen vanilla
 1/2  tbsp  mentega

Hiasan :  buah strawberry/blueberry/kiwi/mandarin oren dsbnya.


Cara-cara :

1.   Satukan kesemua bahan filling kastad kecuali mentega.  Masak di atas api sederhana hingga kental.  Masukkan mentega dan kacau hingga licin dan berkilat.

2.   Masukkan ke dalam mangkuk, tutup dengan cling wrap untuk mengelak bahagian atas kastad mengeras dan simpan ke dalam peti sejuk.

3.   Masukkan adunan ke dalam piping bag dan picitkan ke dalam kulit tart, hiaskan dengan hirisan buah-buahan pilihan.

No comments:

Post a Comment