KEK PISANG

Friday, July 12, 2013

BUAH MELAKA/ONDE-ONDE







BUAH MELAKA/ONDE-ONDE



sumber dari :  buku 'aneka Minuman Petang'



Bahan-bahan :

300  gm     tepung pulut
120  gm     gula melaka  (dipotong kecil)
260  ml      air panas
    1  tsp     pes pandan
Sedikit pewarna hijau
    3  helai   daun pandan  (disimpulkan)


Bahan Salut :

1/2  biji  kelapa parut putih *
Sedikit garam * (disatukan yang  bertanda *)


Cara membuat :

1.   Tuangkan air panas, pes pandan dan pewarna hijau ke dalam tepung pulut.  Uli hingga rata dan menjadi doh yang lembut.

2.   Ambil sedikit adunan ini (anggaran 1/2 sudu besar) dan leperkan.  Bubuh sedikit gula melaka di tengahnya.  Bulatkan semula.

3.   Didihkan air di dalam periuk.  Masukkan daun pandan dan sedikit garam.  Kemudian masukkan bebola tadi.

4.   Apabila bebola itu timbul, angkat dan toskan.  Kemudian gaulkan dengan kelapa parut putih tadi.

No comments:

Post a Comment