KEK PISANG

Thursday, July 18, 2013

SAMBAL UDANG BERSANTAN







SAMBAL UDANG BERSANTAN



Bahan-bahan A :

500  gm       udang sederhana besar (dibuang kulit, tinggalkan ekornya)
    1  labu     bawang besar  (dihiris)
 1/4  cawan  santan pekat
    4  tbsp     minyak masak
    1  helai     daun kunyit (dihiris)
Garam & gula secukup rasa


Bahan-bahan B : (Dikisar)

15  tangkai   cili kering
  5  ulas        bawang merah
  2  ulas        bawang putih
  1  cm         kunyit hidup


Cara memasak :

1.   Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
2.   Masukkan santan pekat.  Biarkan mendidih sebentar barulah di masukkan  udang dan bawang besar.  Kemudian kacau rata.
3.   Apabila bawang sudah layu, masukkan daun kunyit.  Kacau rata dan tutupkan api.
4.   Sedia dihidangkan.



No comments:

Post a Comment