KEK PISANG

Thursday, February 20, 2014

JELLY KELAPA









JELLY KELAPA
Oleh  :   Kak Nor/KI




Bahan-bahan :

 10   gm     serbuk agar-agar
2.6   liter    air kelapa dari 3 biji kelapa
  11  tbsp   gula pasir
    3  helai   daun pandan - disimpul
Isi kelapa muda secukupnya - dihiris
Setitis pewarna biru (optional)


Cara Penyediaan :

     Masukkan air kelapa muda, serbuk agar-agar, gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk.  Masakkan hingga mendidih dan masukkan isi kelapa serta setitis pewarna biru (jika guna).  Padamkan api.
     Biarkan sejuk sedikit dan bolehlah dimasukkan ke dalam bekas pilihan.  Sejukkan di dalam peti sejuk.

INFO  :  sekiranya air kelapa tidak mencukupi, tambahkan dengan air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.

3 comments: