sebelum dihias
selepas dihias - dibuat untuk birthday me & daugher, Fatin 15 & 16/2/2014 (Sat. & Sun.)
KEK KEJU BERSALJI
Oleh : dapurcomelku
Bahan-bahan kek :
100 gm gula halus
100 gm tepung Hong Kong/Superfine/Self-raising (saya guna self-raising)
60 gm tepung jagung
50 gm air sejuk dari peti ais
1 tsp baking powder (optional)
2 tbsp ovallate
75 gm mentega (dicairkan)
6 biji telur (dibuang 2 putihnya)
1 tsp esen vanilla
Untuk krim :
250 gm krim keju Philadelphia
1/2 tin susu pekat (atau 1 cawan)
1 tbsp jus lemon
(satukan kesemua bahan untuk krim dan putar sehingga tidak berketul). Simpan sebentar di dalam peti sejuk - anggaran 10 minit).
Bahan taburan : 1/2 kotak kraft cheddar cheese - diparut/sagat
Cara-cara :
1. Masukkan kesemua bahan kek kecuali mentega cair dan putarkan.
2. Putarkan dengan kelajuan sederhana hingga pekat dan putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putarkan lagi hingga sebati dan pekat.
3. Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah digris dan di alas dengan kertas minyak.
4. Bakar pada suhu 170'C selama 55 minit menggunakan api atas bawah. Letak di rak paling bawah tetapi kedudukannya ditengah.
5. Bila dah masak terbalikkan sebentar dan bila kek dah sejuk, belah kek kepada dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi kemudian letakkan separuh kek lagi di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim pada seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan kraft cheese cheddar parut pada keseluruhan kek sebagai toping.
9. Masukkan ke dalam peti sejuk dalam 1-2 jam barulah dipotong.
No comments:
Post a Comment