KEK PISANG

Tuesday, February 18, 2014

TRIFLE





TRIFLE




Bahan-bahan :

1   bungkus   swissroll/sebarang kek pilihan
1   kotak       agar-agar kristal 'NONA' (sebarang perisa)
1   tin            fruit cocktail (atau ikut pilihan)
3   tbsp.        tepung kastad
3   tbsp.        gula pasir
3   cawan      susu segar/susu cair


Cara Penyediaan :

1.   Campurkan tepung kastad, gula dan susu ke dalam periuk.  Gaul sebati dan masak hingga mendidih dan pekat.  Alihkan dari api dan biarkan sejuk seketika.

2.   Potongkan kek dan susun di dalam bekas kaserol (atau acuan pilihan) hingga penuh.

3.   Ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan ke atas kek tadi.

4.   Tuangkan adunan kastad ke atas keseluruhan kek hingga rata.  Taburkan buah-buahan cocktail ke atas adunan kastad tadi.

5.   Bancuhkan dan masak agar-agar kristal mengikut arahan pada pek kotak dan tuangkan ke atas buah-buahan cocktail tadi.

6.   Masukkan ke dalam peti sejuk.  Enak dimakan dengan aiskrim perisa vanilla.

No comments:

Post a Comment