Sunday, February 23, 2014
KEK CHIFFON PISANG MARBLE
KEK CHIFFON PISANG MARBLE
Sumber : Christine's Recipes
Oleh : syapex/CMG dll.
Bahan A :
80 gm tepung kek
15 gm gula kastor
3 biji kuning telur 'A/B'
35 gm minyak jagung/sayur
45 gm susu segar
240 gm pisang (sebarang jenis) - dilecek
sedikit coklat emulco (optional)
Bahan B :
4 biji putih telur 'A/B'
40 gm gula kastor
1/2 tsp cream of tartar
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C, sediakan acuan chiffon bersaiz 9 inci/22cm, tanpa perlu digris, ketepikan.
2. Satukan kesemua bahan A kecuali coklat emulco, kacau dengan menggunakan whisk hingga sebati, licin dan berkrim. Ketepikan.
3. Putarkan putih telur hingga berbuih. Masukkan gula sedikit emi sedikit hingga habis diikuti dengan cream of tartar dan terus putar hingga kental.
4. Cedukkan 1/3 bahagian putih telur dan gaul rata ke dalam adunan no. 2 secara 3 peringat dengan kaedah kaup balik dengan spatula hingga sebati.
5. Asingkan sedikit adunan tadi dan tambahkan sedikit coklat emulco, gaul sebati.
6. Tuangkan adunan plain ke dalam acuan ratakan kemudian titikkan adunan coklat emulco di atasnya dan corakkan seperti marble.
7. Bakar selama 55-60 minit atau hingga masak sepenuhnya. Bila telah masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan acuan. Biarkan kek sejuk kemudian barulah dikeluarkan dari acuan.
Labels:
Chiffon cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnyerrr...
ReplyDeleteya lah adda syuhada, namapk sdp je.....pisang mmng buat kuih apa2 pun sdp
ReplyDelete