KEK PISANG

Monday, February 17, 2014

KEK PISANG CEPAT SIAP







KEK PISANG CEPAT SIAP
Oleh  :  CMG



Bahan-bahan :

200  gm    tepung gandum *
    1  tsp    baking soda *
    1  tsp    baking powder * (* disatukan & diayak bersama)
150  gm    pisang
150  gm    gula perang atau 170 gm  gula kastor
    3  biji    telur gred 'A'
120  gm    minyak jagung/sayur
    1  tbsp  ovallate
Beberapa titik esen pisang (optional)
Chocolate rice untuk hiasan

Acuan :  7" x 3" (dapat 2 biji) atau 8 inci bulat/persegi, digris & dialas


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 170'C.  Sediakan acuan, ketepikan.
2.   Lecekkan pisang, gula, garam (optional) dan ovallate sehingga kesemuanya bergaul dan sebati.
3.   Masukkan telur, kacau hingga rata.  Tambahkan tepung, minyak jagung dan esen pisang (jika guna).  Gaul hingga sebati.
4.   Boleh masukkan sedikit chocolate rice ke dalam adunan atau taburkan di atas kek sahaja.
5.   Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment