KEK PISANG

Wednesday, February 19, 2014

PUDING ROTI BAKAR











PUDING ROTI BAKAR
Oleh  :  syapex kitchen/Hana (sangat sedap - tq)




Bahan-bahan :

7-8  keping   roti
500  ml         susu segar @ 2 cawan *
    4  tbsp      gula halus *
    2  biji        telur 'B' *
    1  tsp        esen vanilla *
    1  tsp        serbuk kayu manis *
    2  tbsp      mentega -  dicairkan
    3  tbsp      kismis/cranberry kering/apple didadu dll.


Cara Penyediaan :

1.   Satukan kesemua bahan-bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk besar.  Koyak-koyakkan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.  Biarkan terendam dan meresap seketika.

2.   Masukkan separuh kismis dan juga mentega cair.  Gaul sebati.  Kemudian tuangkan ke dalam loyang/bekas pilihan yang telah digris dengan sedikit mentega.  Taburkan baki kismis di atas adunan.

3.   Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau hingga masak sepenuhnya.  (menghasilkan :  7 biji dalam bekas foil - gambar seperti di atas).


Bahan Sos Kastad :

   1  tin      susu cair
1/4  tin      air  (sukat guna tin susu cair tadi)
   2  tbsp   tepung kastad
   2  tbsp   gula pasir


Cara-cara :

     Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat dengan menggunakan api sederhana.  (kepekatan ikut selera).
     Tuangkan ke atas puding roti tadi.  Jika suka sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk sebelum dipotong dan di tuangkan sos kastad.

No comments:

Post a Comment