KEK PISANG

Sunday, February 1, 2015

APPLE CRUMBLE MUFFINS









APPLE CRUMBLE MUFFINS  (24 pcs)
sumber dari  :  Singgahsana Kitchen ; thanks...
tried by  :  zaralovebaking...




Bahan-bahan Toping :

70  gm   gula perang
60  gm   tepung gandum
50  gm   mentega  -  dicairkan
  1  sudu teh   serbuk kayu manis


Bahan-bahan Muffin :

210  gm   gula perang
140  gm   minyak jagung
    1  biji   telur 'A'
200  gm   buttermilk
 1/2  sudu teh  soda bikarbonat
 1/2  sudu teh  baking powder
    1  sudu teh  garam
 1/2  sudu teh  esen vanilla *
 1/2  sudu teh  esen epal *  (atau 1 sudu teh esen vanilla)
300  gm   tepung gandum
230  gm   epal hijau yang telah dibuang kulit  & dipotong dadu (anggaran 2 biji)


Cara Penyediaan :

1.  Panaskan oven pada suhu 200'C selama 30 minit.  Isikan loyang muffin dengan cawan kertas.  Ketepikan.

2.  Ayakkan tepung gandum bersama baking powder.  Ketepikan.

3.  Campurkan kesemua bahan-bahan toping dan gaul sehingga menjadi 'crumble'.  Ketepikan.

4.  Sementara itu, satukan gula perang, minyak dan telur di dala mangkuk adunan.

5.  Di dalam bekas berasingan, satukan buttermilk, soda bikarbonat, garam dan esen vanilla.  Gaul sebati.

6.  Masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak berselang-seli dengan campuran buttermilk.  Kacau sehingga sekadar sebati sahaja.  Masukkan epal yang dipotong dadu.  Gaul sekadar sebati saja.

7.  Sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan taburkan bahan toping.  Turunkan suhu oven 170'C dan bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment