KEK PISANG

Saturday, February 7, 2015

CREME PUFF COKLAT









CREME PUFF COKLAT
sumber dari  :  QaseyHoney, Resipi Masakan dll; thanks...
tried by  :   zaralovebaking....




Bahan-bahan :

   1  cawan   tepung gandum *
   2  sudu besar   serbuk koko *  (* di ayak bersama)
   1  cawan   air
1/2  sudu teh  garam
   1  sudu besar  gula
1/2  cawan  mentega tanpa garam  (125 gm)
   4  biji   telur saiz 'L'


Cara-cara :

1.  Panaskan air, garam, gula dan mentega sehingga mendidih.  Tutup api.
2.  Masukkan campuran tepung sekaligus dan kacau sehingga sebati.  Biarkan adunan suam sedikit.
3.  Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil dipukul.  Pastikan adunan likat dan boleh dipaip.
4.  Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bintang dan paipkan di atas dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas minyak yang telah digris dengan sedikit mentega.
5.  Bakar selama 25 minit pada suhu 210'C.  Sejukkan.
6.  Potongkan creme puff di bahagian tengah, paipkan dengan chocolate ganache.


Chocolate Ganache :

100  ml  whipping cream/double cream
250  gm  coklat masakan dicincang halus
    1  sudu besar  golden syrup
    1  sudu teh  esen vanilla

Cara-cara :

     Double boil whipping cream jangan sampai mendidih, tambahkan coklat, esen vanilla, golden syrup dan sedikit garam, kacau rata dan sebati.  Bila semua sudah cair, angkat dan sejukkan pada suhu bilik.


Kastad Vanilla (CMG) :

2/3  cawan  susu segar
   1  sudu besar penuh  tepung kastad
   1  sudu besar penuh  gula halus
   1  sudu teh  esen vanilla
   1  sudu kecil  mentega
Secubit garam

Cara-cara :

     Satukan gula, garam dan tepung kastad di dalam periuk.  Gaul rata dan sebati.  Tuangkan susu, kacau sebati.  Masak di atas api sederhana sehingga menjadi kental/pekat.  Tutup api, masukkan esen vanilla dan mentega.  Kacau rata dan biarkan sejuk sehingga boleh dipaip.  (Letakkan plastic wrap di atas kastad agar permukaannya tidak berkerak akibat terkena udara.  Boleh juga disimpan di dalam peti sejuk sebelum digunakan).

No comments:

Post a Comment