KEK PISANG

Monday, February 2, 2015

PUDING PANAS EPAL










PUDING PANAS EPAL
rujukan  :  Majalah Sedap Bil.59 Mei 2013; sangat sedap...
tried by  :  zaralovebaking ...




Bahan-bahan :

150  gm   epal merah, dipotong dadu  (saya guna epal hijau jer)
  75  gm   gula pasir
  50  ml   air


Bahan Puding :

300  ml   susu cair
 1/2  sudu makan   tepung jagung
    3  biji   telur 'B'
 1/4  sudu teh   garam
  75  gm   gula pasir


Cara Membuat :

1.  Lapisan Bawah :  goreng gula pasir tanpa minyak.  Tuangkan air.  Kacau sehingga gula larut.  Masukkan epal.  Kacau rata.  Angkat.

2.  Tuangkan 2 sudu makan epal tadi di dalam mangkuk tahan panas bulat kecil yang telah disapu sedikit marjerin.  Ketepikan.

3.  Bahan Puding :  campurkan susu cair dengan tepung jagung.  Ketepikan.  Pukul ringan telur, garam dan gula pasir.  Masukkan larutan susu cair dan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
4.  Kemudian tuangkan di atas epal.  Letakkan di loyang yang diisikan dengan sedikit air (steam bath).  Bakar dengan api bawah suhu ketuhar 150'C selama 60 minit sehingga masak.

INFO  :  rasanya seakan puding karamel..sangat sedap..
              (anggaran :  4 orang)

No comments:

Post a Comment