KEK PISANG

Sunday, February 8, 2015

NASI MINYAK










NASI MINYAK
sumber dari  :  DapurTanpaSempadan; thanks...
tried by  :  zaralovebaking...




Bahan-bahan :

      4  cawan  beras basmathi  (direndam 30 minit & toskan)
1 1/2  cawan  susu cair
   1/4  cawan  minyak jagung
      4  sudu makan  minyak sapi
      4  cawan  air
      1  biji  bawang besar  -  dihiris halus
      2  helai  daun pandan  -  disimpul
      3  ulas  bawang putih *
      4  cm  halia * (* dikisar halus)
      2  sudu kecil  garam
Secuit gula


Bahan Rempah Tumis :

1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga
Sedikit pewarna kuning (jika suka)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak jagung dan minyak sapi di dalam kuali.  Tumiskan bahan rempah tumis dan bawang besar sehingga harum dan bawang sedikit layu.  Masukkan bahan kisar dan daun pandan.  Tuangkan air dan biarkan mendidih.

2.  Masukkan susu cair, garam dan secubit gula.  Bila mendidih, tutupkan api dan tuangkan ke dalam rice cooker, masukkan beras, kacau rata dan tanak seperti biasa.

3.  Bila nasi hampir kering, buatkan beberapa lubang kecil dan titiskan pewarna kuning, taburkan kismis dan daun ketumbar (jika suka).  Biarkan nasi betul-betul masak.

4.  Gemburkan nasi dengan garfu dengan perlahan-lahan sekadar bergaul mesra saja.  Taburkan bawang goreng, hirisan daun sup & bawang, gajus goreng dan kacang pis (jika suka).

No comments:

Post a Comment