KEK PISANG

Friday, February 6, 2015

AYAM PANGGANG SUMBAT LEMON









AYAM PANGGANG SUMBAT LEMON
buku  :  Senangnya Memasak Makanan Barat - Chef Hanieliza
tried by  :  zaralovebaking; (sedap sangat)...




Bahan A :

      1  ekor  ayam  (berat 1.5 - 1.7 kilogram)
      4  sudu makan  sos barbeku
      1  sudu makan  serbuk lada hitam
      2  ulas  bawang putih  (ditumbuk halus)
1 1/2  inci  halia
      1  sudu makan  rosemary kering
      1  sudu makan  minyak zaitun/olive oil
      1  biji  lemon


Bahan B :  (Sebagai Hiasan)

*  kuantiti mengikut citarasa
-  Lobak Merah
-  Capsicum (hijau & merah)
-  Salad


Cara Membuat :

1.  Bersihkan ayam dan keringkan.
2.  Gaulkan kesemua bahan pada ayam dan perapkan selama 2 hingga 3 jam.
3.  Masukkan lemon di dalam perut ayam.
4.  Bakarkan di dalam oven pada suhu 200'C selama 1 jam.
5.  Hidangkan dan hiaskan dengan sayur-sayuran dan salad.    

No comments:

Post a Comment