KEK PISANG

Sunday, February 22, 2015

KEK ZEBRA









KEK ZEBRA
cookbook  :  Kompilasi Hidangan Kek -  Nor Aini Zakaria
tried by  :   zaralovebaking...




Bahan-bahan :

250  gm  mentega
220  gm  tepung kek/tepung gandum *
    1  sudu teh  serbuk penaik *  (* diayak - A)
200  gm  gula kastor
  50  gm  susu segar
    4  biji  telur gred A
    1  sudu makan  serbuk koko
    1  sudu teh  esen vanilla
    1  sudu teh  coklat emulco


Cara Membuat :

1.  Griskan acuan bulat berukuran 8 inci.  Lapik dengan kertas serap minyak.  Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.

2.  Satukan mentega, gula kastor dan esen vanilla dalam mangkuk adunan.  Pukul hingga kembang dan putih.

3.  Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.

4.  Kemudian masukkan bahan (A) sedikit demi sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan susu segar.

5.  Bahagikan adunan pada dua bahagian sama banyak.  Satu dibiarkan warna asal dan satu lagi dimasukkan serbuk koko dan coklat emulco.  Gaul hingga sebati.

6.  Ambil satu senduk warna asal dan tompokkan di bahagian tengah acuan.  Diikuti pula adunan warna coklat.  Buat cara yang sama hingga adunan habis.

7.  Goyangkan acuan supaya adunan rata.  Bakar selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment