KEK PISANG

Monday, February 2, 2015

RENDANG AYAM








RENDANG AYAM
sumber dari  :  yatiememories, hanieliza; thanks....
tried by  :  zaralovebaking...




Bahan A :

   1  ekor   ayam  -  dipotong kecil
   2  cawan   santan pekat  -  dari 1 biji kelapa
1/2  cawan   kerisik
   2  helai   daun kunyit  -  di siat
   2  keping   asam gelugur
   2  sudu besar   gula melaka yang diracik
Garam & gula secukup rasa


Bahan B :  (dikisar)

  3  labu   bawang besar atau 1 labu bawang besar + 10 biji bawang merah
  5  ulas   bawang putih
  5  batang   serai  -  ambil bahagian putih/lembut
  3  inci   halia
  1  inci   lengkuas
  1  inci   kunyit hidup
15  tangkai   cili kering atau 3 sudu besar cili kisar
15  biji   cili api


Cara Memasak :

1.   Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.

2.   Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati di atas api kecil.

3.   Masak sehingga ayam lembut dan kuahnya sebati.  Kacau sekali sekala.

4.   Masukkan garam, gula, kerisik, daun kunyit dan kacau rata.  Sesuaikan rasanya.  Masak sehingga kuah agak pekat atau ikut citarasa.

5.   Tutup api, angkat & hidangkan.

No comments:

Post a Comment