KEK PISANG

Friday, March 10, 2017

SAMBAL AYAM...









SAMBAL AYAM




Bahan-Bahan :

500  gm  ayam   (atau 1/2 ekor ayam)
2  tangkai  serai  -  ketuk
1  biji  tomato  -  dipotong dadu
1  biji  terung ungu panjang  -  dipotong & digoreng seketika hingga lembut
1  labu  bawang besar  -  dihiris kasar
1/2  cawan  minyak masak
Garam & gula secukup rasa


Bahan Untuk Sambal :  (dikisar/ditumbuk)

15  biji  cili merah
5  ulas  bawang kecil
3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit ayam dan potong kecil.  Basuh dan toskan.  Lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
2.  Panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga ayam agak garing.  Angkat dan toskan.
3.  Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan untuk sambal dan serai sehingga garing.
4.  Masukkan ayam yang digoreng tadi, bawang besar, terung yang digoreng dan tomato, kacau sebati.
5.  Kacau rata dan biarkan sehingga bawang layu dan sambal naik minyak.
6.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment