KEK PISANG

Thursday, March 30, 2017

TAUHU LEMBUT KUKUS...










TAUHU LEMBUT KUKUS
BERSOS TAUCHO
rujukan :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-bahan :

1  biji  tauhu lembut  (boleh didapati di pasaraya, berisi dalam paket berukuran 4 segi)
3  camca besar  isi ayam yang telah dicincang  (saya guna daging yang dicincang)
1/2  biji  bawang holland, saiz sederhana
1  ulas  bawang putih  -  cincang halus
1  hirisan nipis  halia  -  cincang halus
1  camca besar  taucho
1  camca besar  sos tiram
1  camca besar  kicap lemak manis
1/3  cawan  air
1/4  camca teh  serbuk lada sulah
Hirisan daun bawang  -  untuk hiasan
Cili merah, dibuang biji dan didadu kecil  -  untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Tauhu dikeluarkan dari kotak (berhati-hati kerana tauhu agak lembut) dan letakkan di dalam pinggan tahan panas, potong tauhu tadi kepada 6 bahagian, tidak perlu diasingkan biarkan di dalam bentuk asal, cuma potong sahaja.  Kemudian kukus selama 10 minit.  Sementara itu kita buat sosnya.

2.  Panaskan 1 camca besar minyak masak, tumiskan bawang putih, halia dan bawang holland sehingga layu.  Masukkan tauco, sos tiram dan isi ayam.  Kacau rata dan masak sekejap.  Tuangkan air, kacau dan biarkan mendidih.  Masukkan kicap lemak manis dan lada sulah.  Kacau dan masak dengan api kecil sehingga pekat.  Sesuaikan rasanya dan tutup api.

3.  Keluarkan tauhu lembut dari kukusan, buangkan air yang bertakung dalam bekas berisi tauhu tadi dengan berhati-hati.  Kemudian curahkan no. 2 (sos) ke atas tauhu tadi, ratakan.  Taburkan hirisan daun bawang dan cili merah sebagai hiasan.  Hidangkan segera bersama nasi putih.  Sedap dimakan ketika panas...

No comments:

Post a Comment