KEK PISANG

Sunday, March 5, 2017

UDANG SAMBAL BELACAN...










UDANG SAMBAL BELACAN
rujukan  :    Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

500  gm  udang saiz sederhana  -  dibersihkan & toskan
1  biji  bawang besar  -  dikisar
3  ulas  bawang putih  -  dikisar
2.5 cm  halia  -  dikisar
2  sudu makan  pes cili kering
2  sudu makan  air asam jawa
3 cm  belacan
1  biji  toato  -  dipotong 6  (tambahan)
Gara & gula secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis


Cara Memasak :

1.  Gaulkan udang yang telah dibersihkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
2.  Panaskan minyak, goreng udang hingga kemerahan, angkat dan ketepikan.
3.  Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit, kemudian tumis bahan kisar hingga wangi.
4.  Masukkan pes cili, diikuti belacan, kacau hingga pecah minyak.
5.  Kemudian masukkan air asam jawa, tomato, garam dan gula secukupnya.  Biarkan hingga tomato sedikit layu dan sambal sedikit pekat.
6.  Setelah pekat dan agak kering, masukkan udang yang telah digoreng tadi.
7.  Tutup api dan gaul rata.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment