KEK PISANG

Sunday, March 5, 2017

SAYUR BAYAM TUMIS AIR...









SAYUR BAYAM TUMIS AIR
rujukan  :   Majalah RASA Januari 2012...




Bahan-Bahan :

300  gm  sayur bayam hijau atau merah  -  dipotong
1/2  batang  lobak merah  -  dipotong kiub kecil  (saya tambah)
1  ulas  bawang putih  -  dihiris
2  ulas  bawang merah  -  dihiris
50  gm  ikan bilis  -  dicuci bersih & toskan
Serbuk perasa ikan bilis secukupnya
Minyak masak untuk menumis secukupnya
Air secukupnya
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak di dalam periuk.  Tumis bawang putih, bawang merah dan ikan bilis sehingga naik bau.

2.  Selepas itu masukkan lobak merah dan air secukupnya.  Biarkan mendidih dan lobak merah sedikit lembut.

3.  Masukkan sayur bayam, serbuk perasa ikan bilis, garam secukup rasa.  Biarkan mendidih seketika.

4.  Masak sehingga sayur bayam layu sedikit.  Sesuaikan rasa.  Tutup api.

5.  Angkat dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment