KEK PISANG

Monday, December 25, 2017

AYAM MADU...









AYAM MADU
rujukan :   buku masakan



Bahan-Bahan :

3  ketul  peha ayam  (saya guna 1/4 ekor ayam, dipotong kecil)
1  biji  bawang besar  (belah empat)
1  biji  cili merah  (potong memanjang)
1/3  cawan  madu
1  sudu besar  gula
1  sudu kecil  garam
1  sudu besar  bijan putih  (disangai seketika)
1  biji  tomato  (belah 4 ~ saya tambah)
Sedikit hirisan daun bawang
Minyak untuk menggoreng


Bahan Kisar :

1  inci  halia
6  biji  cili kering  (saya guna pes cili kisar anggaran 1/2 sudu besar)
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  biji  tomato


Cara Memasak :

1.  Ayam dilumur garam dan digoreng sehingga masak.  Angkat dan ketepikan.
2.  Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
3.  Masukkan madu dan gula, kacau hingga gula hancur.
4.  Masukkan bawang besar, tomato yang dibelah empat dan cili merah.
5.  Sesuaikan rasanya kemudian curahkan ke atas ayam yang digoreng tadi dan tabur bijan serta daun bawang.
6.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment