KEK PISANG

Sunday, December 31, 2017

KUIH CARA MANIS...









KUIH CARA MANIS
MENGGUNAKAN SUSU SEGAR



Bahan-Bahan :

1  cawan  tepung gandum
2  cawan  susu segar
1  biji  telur gred A/B
1/2  sudu teh  garam halus
1  sudu teh  pandan paste/pewarna hijau
Gula pasir secukupnya  ~  untuk inti
1  helai  daun pandan  ~  sebagai berus untuk menyapu minyak pada acuan


Cara-Cara :

1.  Satukan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali susu segar.  Kemudian masukkan susu segar sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk.  Pastikan adunan tidak bergentel.  Buat sehingga susu segar habis.  (Boleh juga diblend semuanya).

2.  Panaskan acuan kuih cara.  Pastikan apinya sederhana sahaja.

3.  Sapu acuan kuih cara dengan sedikit minyak menggunakan daun pandan tadi.

4.  Tuangkan adunan ke dalam acuan kuih cara sehingga agak-agak penuh.  Biarkan seketika sehingga bahagian tepinya kelihatan mula mengeras (warna bertukar dari hijau muda ke hijau pekat).

5.  Sudukan sedikit gula dan tuangkan ke atas setiap kuih tadi.  Tutup acuan dengan tudung periuk.  Bakar sehingga masak, dalam lebih kurang 2 minit.  (Kalau nak garing, bolehlah dibakar lama sedikit tetapi jangan sampai hangus pula).

6.  Keluarkan dari acuan menggunakan lidi sate atau garfu... 

INFO :  Jika ingin menggunakan santan, sukatan :  1 cawan santan + 1 cawan air pandan, air dikisar bersama 4 helai daun pandan dan ditapiskan...

No comments:

Post a Comment