KEK PISANG

Wednesday, December 27, 2017

IKAN BERLADA...









IKAN BERLADA




Bahan-Bahan :

5  ekor  ikan kembung  (lumur dengan sedikit garam & serbuk kunyit kemudian goreng)
1  biji  tomato  (belah 4)
3  ulas  bawang putih *
3  ulas  bawang merah *
1  biji  tomato *  ( kisar )
1  tangkai  daun bawang  (hiris)
3  sudu besar  cili kisar
1  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  sos cili/sos tomato
1  sudu kecil  garam
1  sudu besar  gula
Minyak masak untuk menggoreng


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Goreng ikan hingga masak.  Ketepikan.
2.  Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar hingga terbit bau.
3.  Masukkan cili kisar, sos tiram, sos cili/sos tomato, garam dan gula.  Kacau rata hingga terbit minyak.
4.  Masukkan tomato.  Biarkan seketika hingga tomato sedikit layu.
5.  Masukkan ikan goreng dan gaul rata pada keseluruhan ikan.
6.  Taburkan hirisan daun bawang bila menghidang...

No comments:

Post a Comment