KEK PISANG

Monday, November 19, 2018

IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL...








IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan cencaru
3  sudu besar  cili kering kisar
3  ulas  bawang putih
4  ulas  bawang merah
2  batang  serai  ~  hiris kasar
Sedikit belacan
Garam & gula secukup rasa
Air asam jawa secukupnya
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Ikan cencaru dibelah belakang dan dibersihkan.  Lumurkan ikan cencaru bersama garam secukupnya.

2.  Tumbuk bawang merah, bawang putih, serai dan belacan.  Kemudian masukkan cili kering kisar.  Akhir sekali masukkan garam, gula secukupnya dan sedikit air asam jawa.  Gaul sebati.

3.  Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke bahagian belakang ikan yang dibelah tadi.

4.  Panaskan minyak masak secukupnya.  Goreng ikan yang disumbat tadi sehingga garing.  Hidangkan dengan Sambal Kicap Pedas (jika suka)...








SAMBAL KICAP PEDAS
sumber :    hanieliza.blogspot.com




Bahan-Bahan :

5  biji  cili merah
7  biji  cili api
2  labu  bawang besar
6  biji  limau kasturi
1/2  cawan  kicap
Garam secukup rasa


Cara Penyediaan :

1.  Cili merah dan cili api dihiris halus.
2.  Bawang besar dipotong dadu kecil.
3.  Masukkan semua bahan yang dipotong dalam mangkuk.
4.  Perahkan limau kasturi.
5.  Tuangkan kicap dan gaul rata sebati.
6.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment