KEK PISANG

Sunday, November 18, 2018

NASI MINYAK MUDAH...










AYAM MASAK MERAH MUDAH
sumber :    hanamemories...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam (saiz kecil)  ~  dipotong kecil
Garam & serbuk kunyit secukupnya
1/2  biji  bawang besar  ~  dimayang
3  ulas  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *
1/2  biji  tomato *
2  tangkai  cili merah *
1  batang  serai  ~  dititik
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
2-3  biji  buah pelaga
1  sudu besar  cili kisar  ~  ikut kepedasan yang diingini
2  sudu besar  sos cili
2  sudu besar  sos tomato
Air secukupnya
Garam & gula secukupnya
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit kemudian goreng sehingga masak.  Ketepikan.

2.  Kisarkan bahan-bahan bertanda (*).  Panaskan minyak secukupnya kemudian tumiskan bahan kisar sehingga wangi.  Masukkan rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga), serai dan cili kisar.  Tumis sehingga pecah minyak.  Masukkan sos tomato, sos cili dan sedikit air.

3.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.  Masukkan ayam yang digoreng tadi, hirisan bawang besar, gaul mesra.  Biarkan sebentar sehingga bawang besar sedikit layu kemudian tutup api.

4.  Jika suka boleh tambahkan hirisan tomato dan daun ketumbar...









ACAR TIMUN & LOBAK MERAH
sumber :    hanamemories...




Bahan-Bahan :

1  biji  timun Jepun
1/2  batang  lobak merah
1  tangkai  lada merah
1  biji  bawang besar
Garam & gula secukupnya
Sedikit cuka masakan atau secukupnya


Cara Penyediaan :

1.  Hiris timun dan lobak merah.  Potong lada merah menyerong.  Mayang bawang besar.
2.  Dalam mangkuk, satukan semua bahan.  Gaul sebati dan sedia dihidangkan...









NASI MINYAK MUDAH
sumber :    hanamemories.blogspot.com




Bahan-Bahan :

3  cawan  beras biasa
3  cawan  air  (mengikut jenis beras, kalau perlu lebih, lebihkan)
1/2  biji  bawang besar  ~  dimayang
1  batang  kulit kayu manis
1  biji  buah pelaga
1  kuntum  bunga lawang
3  kuntum  bunga cengkih
2  sudu besar  minyak sapi
1  ketul  kiub pati ayam
1  helai  daun pandan  ~  dicuci & simpulkan
Sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Cuci beras sehingga bersih dan toskan.

2.  Panaskan minyak sapi.  Masukkan bawang besar, rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga) dan goreng sehingga naik bau.  Masukkan daun pandan, kiub ayam dan serbuk kunyit.  Kemudian masukkan beras.  Gaul mesra.

3.  Masukkan air mengikut sukatan beras dan garam secukup rasa.

4.  Alihkan ke dalam rice cooker dan tekankan button 'Start/On'.  Sementara itu sediakan Ayam Masak Merah dan juga Acar Timun...

No comments:

Post a Comment