KEK PISANG

Thursday, November 1, 2018

PHAD PHED KAI ORI THAI...









RESIPI PHAD PHED KAI ORI THAILAND
sumber :    FB@ResepiSedap
kredit to :   Sue Arini Sue




Bahan Rencah :

3  batang  serai
Sedikit lengkuas
Sedikit halia
6  ulas  bawang putih
2  ulas  bawang merah
Cili api ikut suka  ~  bergantung nak pedas mana
Sedikit cili kering  ~  rendam dalam air panas seketika
Sedikit belacan


Bahan Lain :

1/2  ekor  ayam  ~  potong kecil
4-5  tangkai  kacang panjang  ~  potong pendek
Terung pipit secukupnya  (saya ganti dengan 1/2 batang lobak merah dihiris bulat)
2-3  helai  daun limau purut  ~  hiris halus
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Kisar bahan rencah sehingga halus.  Panaskan minyak dan tumiskan sehingga pecah minyak.  Masukkan ayam, masak sehingga betul-betul masak.

2.  Setelah ayam kelihatan agak garing dan masak, masukkan lobak merah, kacang panjang dan hirisan daun limau purut.

3.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Gaul rata dan sebati.

4.  Sesuaikan rasa dan setelah sayur masak, tutup api, angkat dan hidangkan...





No comments:

Post a Comment