KEK PISANG

Thursday, November 15, 2018

IKAN SIAKAP SOS HITAM...








IKAN SIAKAP SOS HITAM
sumber :    yatiememories...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan siakap sederhana besar  ~  cuci bersih, toskan & kelar-kelar
1  labu  bawang besar  ~  didadu
3  ulas  bawang putih  ~  dicincang
3  cm  halia  ~  dicincang
2  sudu besar  cili kisar@cili giling
2  sudu besar  kicap pekat ABC
1  sudu besar  kicap manis
1  sudu besar  sos tomato
3  sudu besar  sos cili
1  sudu besar  sos tiram
2  sudu kecil  cuka masakan
Sedikit air  (anggaran  1/3 cawan)
Garam & gula secukup rasa
1/3  biji  cili benggala merah *
1/3  biji  cili benggala kuning *  ( * dipotong dadu ) (saya guna lada merah & lada hijau dihiris serong)
1/2  batang  lobak merah  ~  hiris bulat
Daun bawang secukupnya  ~  dihiris, untuk hiasan
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.  Panaskan minyak yang banyak dan goreng terendam sehingga garing.  Angkat dan letakkan ke dalam pinggan yang sesuai.

2.  Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.

3.  Masukkan cili giling dan kacau, masak sehingga naik minyak sedikit.

4.  Masukkan kesemua jenis sos, cuka masakan dan sedikit air.  Masak biarkan mendidih.

5.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Masak lagi biar kuah pekat sedikit.

6.  Akhir sekali masukkan kesemua sayuran dan masak sebentar (jangan biarkan sayuran terlalu layu).

7.  Seimbangkan rasa dan tutup api.  Tuangkan ke atas ikan siakap yang digoreng tadi rata-rata.  Hidangkan dengan hirisan daun bawang...




No comments:

Post a Comment