KEK PISANG

Tuesday, November 27, 2018

IKAN MASAK KICAP...









IKAN KEMBUNG MASAK KICAP
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan kembung saiz besar  (saya guna 6 ekor saiz kecil)
1/2  inci  halia  ~  diketuk
3  ulas  bawang putih  ~  diketuk
1  biji  bawang besar  ~  dihiris bulat & leraikan
1  biji  cili merah  ~  hiris serong
1  biji  cili hijau  ~  hiris serong
1/4  sudu kecil  cuka masakan
5  sudu besar  kicap lemak manis
1  sudu kecil  kicap pekat
1  sudu besar  sos tiram
1/3  sudu kecil  serbuk lada sulah
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
1/3  cawan  air
Garam & gula secukupnya
Hirisan daun bawang  ~  untuk hiasan
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Ikan kembung disiang, cuci bersih dan kelar sedikit.  Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam hingga rata.  Kemudian goreng hingga masak, tidak perlu sampai garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih hingga harum.  Masukkan sos tiram dan kacau rata.  Tuangkan air, masukkan kicap pekat, kicap lemak manis dan cuka masakan.  Kacau dan biarkan mendidih.

3.  Masukkan bawang besar dan ikan.  Kacau perlahan dan tambahkan hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah.  Kacau dan masak sekejap.  Sesuaikan rasanya dan tutup api.  Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment