KEK PISANG

Saturday, July 23, 2011

BINGKA SUJI
sumber : buku Tempting Kuih dari Chef Azimah



250 gm tepung suji
50 gm butter
1 liter air biasa
5 biji telur (gred B & kalau A = 4 biji)
1 tin susu cair
100 gm susu pekat manis
300 gm gula kastor
50 gm tepung gandum
2 helai daun pandan
1 tsp. esen vanilla
1/2 tsp. garam
sedikit pewarna kuning jika suka


Pukul telur dan gula hingga sebati. Masukkan tepung gandum, tepung suji, susu cair, susu pekat, garam dan air. Kacau sebati. (Guna whisk tangan). Kacau atas api hingga agak pekat (masak secara naik wap), tutup api baru masukkan butter dan esen vanilla.
Tuang dalam loyang 8 x 8 inci persegi yang dialas foil dan sapu butter. Bakar selama 1 jam atau bahagian atas nampak berlemak dengan Suhu : 180'C api atas bawah. (tidak perlu dipanaskan oven terlebih dahulu).

No comments:

Post a Comment